onsdag 6 augusti 2014

Här är barnprogrammen jag såg på

När jag ser vilka barnprogram det finns på TV idag blir jag förskräckt. Jag vet inte om det beror på att jag har blivit äldre och ändrat min smak, men jag tycker att barnprogrammen var mycket bättre när jag var liten. Då handlade de mer om olika figurer som hade känslor och höll på med saker som man kan råka på i vardagslivet, som de förklarade så att barn kunde förstå. De berättade också mycket om hur man kan känna sig och försökte lära barn rätt och fel.

Idag tycker jag att det bara är fult tecknade gubbar med skrikig och gäll röst som är med i barnprogrammen. Figurer som inte gör något vettigt utan bara berättar jättetråkiga skämt helt utan innehåll. Eller så är det dubbade filmer med overkliga röster där karaktärerna har tydliga könsroller. Nej, fy, jag saknar mina gamla barnprogram!

Här kommer några av mina favoritprogram på TV när jag var liten. Klicka på länken så kommer ni till en youtube-sida där introt till programmet visas.

  • Kommissarie Gadget. Polisen som alltid hamnar i trubbel så att hans brorsdotter får komma och rädda honom från samma elaka skurk som alltid vill ta över världen på olika sätt. 
  • Nalle har ett stort blått hus. Jag älskade när Nalle pratade med månen i slutet av programmet. Att månen var en person tyckte jag av någon anledning var häftigt. Och jag gillade det där med att huset öppnades som ett dockhus i början, och stängdes i slutet.
  • Björnes magasin. Björne och Snigel som bodde i sitt lilla hus och hittade på olika saker. 
  • Häxan Surtant. Den arga tanten som hatar barn och trollar bort allting som de tycker är kul. Jag tyckte att det var roligt att titta på. Dock blev jag besviken över att barnen alltid övertalade henne till att trolla fram sakerna igen. Faktiskt hejade jag mer på häxan än barnen och hade velat att de hade kommit på ett annat sätt att få tillbaka sakerna än att argumentera med häxan.
  • Tillbaka till vintergatan. Ett program som jag tyckte var spännande. Det handlade om människor som åkte ut i rymden i ett rymdskepp och gick iland på olika planeter. Det hände lite saker mellan människorna på skeppet också, som konflikter och kärlek och andra känslor. Man fick även veta saker om deras liv. Detta tyckte jag var bra. Hade det bara handlat om rymden hade man inte fått samma känsla för människorna i serien.
  • Teletubbies. Detta var mitt absoluta favoritprogram när jag var liten. Hur jag kunde tycka det förstår jag inte längre. Jag tittade på ett avsnitt en gång för skojs skull och slogs av hur mycket upprepningar som gjordes i programmet. Alla händelser upprepas flera gånger, men man har ändrat någonting i händelsen varje gång. Antagligen gillar små barn upprepningar, för jag älskade programmet och ville knappt göra någonting annat än att titta på det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar