torsdag 17 juli 2014

Så går Sveriges största tävling till

Idag är sista dagen jag befinner mig här ute i skogen i torpet. Imorgon ska jag bege mig till Skåne och tävlingen O-Ringen, som börjar på söndag. Den är Sveriges största individuella orienteringstävling med flera tusentals deltagare (i år var det cirka 15 000 som anmält sig i förväg) som är en flerdagarstävling med fem etapper. Den går i olika delar av Sverige varje år, den här gången i Skåne.

Detta är mitt nionde O-Ringen. Jag har varit med varje år sedan 2005, med undantag för 2010 då jag var på löparläger på Gotland istället. Därför vet jag en del om hur det går till på denna ganska speciella tävling.

De flesta bor på en enorm campingplats som arrangörerna tillfälligt har ordnat, oftast på ett nerlagt flygfält eller någon annan anläggning som förut tillhörde militären. Där radar man upp husvagnar och tält i långa rader så att det enda man ser i stort sett är är husvagnar och tält. "Hygienstationer" med toaletter i form av bajamajor och diskhoar där man kan diska, tvätta eller hämta vatten finns utspridda lite här och där. Ibland kan det vara långt bort från där man bor. Två år i rad har jag haft en halv kilometers avstånd till toaletten, så då får man lite vardagsmotion när man ska ta sig dit och tillbaka flera gånger om dagen.

Det finns massor med olika klasser man kan tävla i. De vanliga tävlingsklasserna, indelade efter ålder och kön, där de yngsta är tio år och de äldsta 95 eller äldre. Jag skojar inte, i år finns faktiskt fyra män anmälda i klassen Herrar 95. De springer också runt i skogen och letar kontroller, hur konstigt det än låter. En bra sak med orientering är att man aldrig kan bli för gammal, det finns alltid en klass man kan tävla i.

Tävlingsklasserna har individuell start med lottad starttid. Eftersom att det är flera hundra anmälda är deltagarnas starter utspridda över hela dagen, de första klockan 8.30 och de sista någon gång runt 13.30. De som startar sist har ibland fördel för att det bildas spår i skogen, men samtidigt kan det finnas nya stigar som inte finns med på kartan, vilket är en nackdel. För att det ska bli rättvist har man fördelat starttiderna så att alla får både en tidig dag, en sen dag och två dagar i mitten.

Sista dagen är det jaktstart. Då räknar man ihop den sammanlagda tiden på deltagarnas fyra första etapper. Den med bäst sammanlagd tid startar först, resten startar så långt efter som de ligger i tid. Är man alltså sammanlagt 3 sekunder efter ledaren startar man 3 sekunder efter. Den som kommer först i mål vinner, så det gäller att springa bra de fyra första tävlingarna så att man inte är för långt efter.

Imorgon ska jag alltså iväg till detta O-Ringen i Skåne. Och någonting säger mig att jag både kommer att trivas bättre och springa bättre i år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar