tisdag 29 juli 2014

Ner med den generaliserande människosynen

Jag hatar generaliseringar.

Jag hatar när man generaliserar tjejer. När man säger att "tjejer" är såna som älskar rosa kläder, ägnar hela sitt liv åt mode och smink och inte har några andra fritidsintressen än dans och ridning.

Jag hatar när man generaliserar killar. När man säger att "alla killar" spelar fotboll och hockey, är tuffa, bygger muskler på gymmet och skryter om hur många tjejer de har raggat upp.

Jag hatar när man generaliserar människor med sjukdomar eller handikapp. När man säger att de inte klarar av saker eftersom att de inte är som alla andra.

Och jag hatar verkligen att man anser att alla som är annorlunda är handikappade. Om man inte passar in i någon av de trånga normer som vi har satt upp i detta samhälle, då blir man kategoriserad in i en annan grupp. En grupp för människor som det är fel på. Man har ADHD, eller dyslexi, eller Tourettes syndrom, eller någon annan av de hundratals diagnoser som någon har hittat på när han eller hon träffade på en person som inte passade in på de beskrivningar som redan fanns.

Vad händer då med alla dessa personer som samhället tycker att det är fel på? Först och främst börjar man att generalisera dem också. Man hoppar över positiva egenskaper och styrkor, lyfter fram svagheterna och det negativa, förstorar upp det tiotusen miljarder gånger och använder fördomarna för att rättfärdiga sin diskriminering. Man kan bli nekad plats på skolor, svårare att få jobb, svårare att få körkort. Samtidigt kan en person med exakt samma beteende som inte har fått en diagnos gå omkring utan att få en massa nackdelar i livet på grund av fördomar och generalisering.

Människor är människor. Ingen är den andra lik. Alla människor har sina styrkor och svagheter och alla behövs. Det vore bra om man kunde se det positiva i varje människa och låta den utnyttja sina styrkor. Det vore bra om man kunde få vara sig själv och inte bli knuffad in i en norm. Men så är det idag och det är synd. Jag tror att mänskligheten skulle utvecklas bättre om man tog hjälp av alla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar